kai-oberhauser-224745-unsplash

De 6 voordelen van WooCommerce

Om een webshop te starten heb je een webshop platform nodig. Er zijn veel verschillende platformen beschikbaar op het internet, maar één van de bekendste is WooCommerce. In het begin werd vaak gedacht dat WooCommerce alleen geschikt is voor kleine webshops met enkele of hoogstens tientallen producten. Dit is echter een fabel, WooCommerce kan prima draaien bij meer dan duizend of meer producten.

WooCommerce is een webshop plugin voor het toevoegen van shop-functionaliteiten aan het WordPress CMS. Inmiddels is WooCommerce uitgegroeid tot een enorme community. Maarliefst 37% van alle online winkels gebruikt WooCommerce. Daarmee is het marktleider in Europa.

Maar wat maakt WooCommerce nou zo goed?

WooCommerce is overzichtelijk én gebruiksvriendelijk

WordPress staat erom bekend dat het systeem zeer gebruiksvriendelijk is. Ook WooCommerce is zo ontwikkelt dat iedereen er eenvoudig mee kan werken. Tevens  zijn beide systemen eenvoudig te downloaden. Heb je beide systemen gedownload en geïnstalleerd? Dan ben je klaar om te beginnen!

Doordat het leerproces korter is dan andere platforms is het superhandig voor beginners. Ook met weinig technische kennis, kun je – in de basis – goed uit de voeten met WooCommerce. Uiteraard is het eindresultaat altijd beter met de hulp van een professional.

WooCommerce ontwikkelt zich razendsnel

WordPress is een open-source systeem. Dat wil zeggen dat elke ontwikkelaar eenvoudig maatwerk kan toepassen. Maatwerk ontwikkelingen worden vaak toegepast middels een “Plugin”, omdat je op deze manier niet aan de broncode komt.

Een WooCommerce plugin voegt een extra, geavanceerde functionaliteit toe aan de webshop, die niet tot de basis functionaliteiten behoort. Het voordeel van zo’n plugin is dat je deze enkel hoeft te downloaden en installeren. Ook hiervoor is weinig tot geen technische kennis vereist.

Pas wel op met gratis WooCommerce plugins. Gratis is niet altijd beter!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je andere wensen hebt en de plugin die je wilt nog niet bestaat. In dat geval kun je een plugin (laten) bouwen. Mits je de structuur van WooCommerce goed kent, is het eenvoudig om aan te haken op WooCommerce. Zoek dus een goede partij die zich specialiseert in WooCommerce, om een maatwerk plugin te laten ontwikkelen die volledig voldoet aan jouw wensen!

Voordelig

WooCommerce is 100% gratis in aanschaf en brengt – los van de domeinregistratie en (e-mail)hosting – geen (maandelijkse) kosten met zich mee. Daarnaast kun je WooCommerce naar eigen wens uitbreiden met zowel gratis als betaalde plugins.

Indien je een eenvoudige webshop hebt, is het mogelijk dat je uit de voeten kunt met de basis functionaliteiten van WooCommerce. Wil je echter een geavanceerde webshop? Dan kun je deze uitbreiden met plugins. Ondanks dat er veel gratis plugins beschikbaar zijn, hoeft dit niet perse te betekenen dat deze ook de beste zijn. Kijk daarom goed naar de mogelijkheden van een specifieke plugin en alternatieven. Soms is het beter om voor een te betalen.

Thema’s op WooCommerce

Het bedrijf achter WooCommerce is WooThemes. Dit bedrijf heeft – in tegenstelling tot WordPress en WooCommerce – een commerciële insteek. Zo kun je thema’s voor het verbeteren van het design.

WooThemes heeft veel premium thema’s ontwikkeld, maar ook op de website van ThemeForest zijn veel premium WooCommerce thema’s te vinden. Een gemiddeld thema kost eenmalig $50.

Koppelingen met leveranciers

E-commerce leveranciers kunnen eenvoudig koppelen met WooCommerce middels een zogenoemde plugin. Een plugin stelt de webshop in staat gebruik te maken van de dienstverlening van deze leverancier, zonder ingewikkelde techniek. Dankzij een plugin kun je namelijk binnen een handomdraai geavanceerde functionaliteiten toevoegen aan je webshop.

Wel zo makkelijk!

Zeer geschikt voor zoekmachine optimalisatie (SEO)

Het is erg belangrijk voor een webshop om mooie resultaten te behalen. Maar om een resultaat te kunnen behalen, moet je wel bezoekers hebben. Daar komt zoekmachine optimalisatie (SEO) om de hoek kijken.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het vat de werkzaamheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je webshop beter wordt gevonden in online zoekmachines. Aan de ene kant richt je je met SEO op het vergroten van het aantal zoektermen waarop je webshop wordt gevonden en aan de andere kant richt je je op het verbeteren van de positie in de meest relevante zoekmachines. Met als doel: zoveel mogelijk gratis bezoekers.

WooCommerce voldoet aan alle basisvereisten voor een goede positie in zoekmachines. Bijvoorbeeld: een alt-tekst bij afbeeldingen, eenvoudig aanpassen van de URL structuur en gebruik van categorieën. Heb je extra hulp nodig bij de optimalisatie? Gebruik dan de WooCommerce plugin van Yoast.

Conclusie

WooCommerce is niet voor niets marktleider in Europa (en daarbuiten)!

De gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit, maakt dat het e-commerce platform geschikt is voor zowel grote als kleine webshops.

Twijfel je nog? Bel ons eens om te brainstormen, wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw webshop.