EAN codes voor bol.com

Het European Article Number (EAN) verwijst naar de reeks cijfers onder de barcode op een product die wordt gebruikt om een specifiek producttype te kenmerken. Ieder product moet een unieke EAN-code hebben voordat het op bol.com of een andere webshop kan worden vermeld. Waarom heb je het nodig? Waar kan je het vinden? Hoe werkt het? In dit bericht leggen we uit waarvoor een EAN-code gebruikt wordt en alles wat je erover moet weten om het op je ‘product listings’ toe te passen.

Snel overzicht

Een EAN-code (ook bekend als internationale artikelnummer) is een bepaald type Global Trade Item Number (GTIN) dat specifiek wordt gebruikt voor producten die buiten de Verenigde Staten en Canada worden gemaakt en verkocht. EAN-codes zijn op bijna elk product wereldwijd te vinden. De codes worden uitgegeven door een non-profitorganisatie genaamd GS-1. De digitale product-identificatiecode specificeert het type, de fabrikant en de kenmerken van een artikel.

Het meest voorkomende type EAN-code is een 13-cijferige code die bestaat uit ‘GS-1’, de fabrikantcode, de productcode en het controlecijfer. Hoewel iedere categorie kan variëren in het aantal cijfers, is de EAN-code nooit groter dan 13 cijfers.

Een kortere versie van de EAN-code met 8 cijfers wordt gebruikt op kleine pakketjes. Het is ook mogelijk dat jouw product een universele productcode (UPC-A) krijgt in plaats van een EAN. De UPC-A is 12 cijfers, maar kan worden geschreven als een EAN door een nul voor de cijferreeks te plaatsen. De extra nul wordt een “leidende nul” genoemd. Het betekent dat de UPC-A-code eigenlijk een soort EAN-13-barcode is.

Waarom heb ik een EAN-code nodig?

Bij de meeste retailers, waaronder bol.com, is het nodig dat iedere productvermelding een EAN-code heeft. Het wordt gebruikt om de kwaliteit van de van de producten op de markt te verbeteren en de voorraad te beheren. De barcode dient om verschillende producten binnen het platform te onderscheiden.

De EAN-code van een product is uniek voor dat specifieke product en de specificaties ervan. Dezelfde code kan niet worden gebruikt voor andere varianten van hetzelfde product. Als je bijvoorbeeld van plan bent sokken te verkopen, moeten verschillende kleurvariaties van dezelfde sokken hun eigen unieke EAN-code hebben. Zelfs als ze qua grootte en ontwerp identiek zijn. Alleen exact identieke producten in merk, kleur en maat kunnen dezelfde EAN-code dragen. Het systeem is ontworpen om items te identificeren en te ordenen in de juiste categorieën op bol.com. Het zorgt ook voor een efficiënt voorraadsysteem. Verder gebruikt bol.com de EAN-code van een artikel om deze aan te passen aan de juiste productafbeeldingen, beschrijving en attributen.

Hoe kom ik aan een EAN-code?

Bestaande producten op bol.com

Bol.com biedt meer dan 25 miljoen producten aan op het platform en de kans is groot dat het product dat je verkoopt al ergens op de website staat. Als het artikel, dat je zou willen aanbieden, identiek is aan een bestaand product op bol.com, dan kun je dezelfde EAN-code gebruiken. Houd er rekening mee dat

 jouw product hetzelfde merk, dezelfde kleur en dezelfde maat moet hebben als het product dat door de huidige verkoper wordt aangeboden. De EAN-code van het bestaande product op bol.com vind je op de productpagina van het artikel onder de productinformatie. Als alternatief kun je het nummer vaak vinden onder de streepjescode van het product.

 

 

Nieuwe producten op bol.com

Als het product dat je aanbiedt nog niet bestaat op bol.com, dan moet je een EAN-code aanvragen. De code is op te vragen bij de fabrikant van het product. Anders kun je bij GS-1 een EAN-code voor jouw product kopen. Hier is een link naar de GS-1 in Nederland waar je een EAN-codepakket kunt kopen (het is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar). De GS-1 geeft jou een code en een streepjescodesymbool.

Extra tip: het streepjescodesymbool kan op het etiket van een product worden afgedrukt om de beweging van de voorraad te volgen en de voorraad te beheren met een streepjescodelezer.

Hoe voer ik EAN-codes in op bol.com?

EAN-codes voor bestaande artikelen kunnen handmatig in bol.com worden ingevoerd. Het vinden van de codes kan wel een vervelende taak worden. Woosa werkt samen met bol.com om een plugin voor WooCommerce te ontwikkelen om het dit productvermelding systeem te vereenvoudigen. Met de bol.com plugin kunnen verkopers eenvoudig een groot aantal producten op bol.com beheren. De Woosa plugin identificeert de EAN-code van een artikel van de SKU (Stock-Keeping Unit) of de productkenmerken en voegt deze automatisch toe aan de productbeschrijving. Het maakt het aanbieden van producten eenvoudig en gemakkelijk. Helaas kan het toevoegen van EAN-codes voor producten die nog niet gevonden zijn op bol.com alleen handmatig gebeuren.

Wil jij tijd besparen bij het beheren van jouw bol.com productvermeldingen?

De Woosa plugin is een multifunctioneel hulpmiddel voor voorraad en orderbeheer. Het verstuurt automatisch bestellingen en retourneringen die op bol.com zijn geplaatst naar WooCommerce. Dankzij deze functie kun je jouw bol.com productvermeldingen en webshop beheren vanuit WooCommerce.

Plugins zijn krachtige hulpmiddelen om jou te helpen het bereik van jouw webshop te vergroten, het vertrouwen van klanten op te bouwen, je voorraad te beheren en betalingen op jouw website te optimaliseren. Woosa biedt hoogwaardige en kosteneffectieve plugins voor jouw webshop. We kunnen jou helpen een plugin te ontwikkelen die is afgestemd op je behoeften. Neem contact met ons op voor meer informatie.