Hoe bescherm je jouw website of webshop

De laatste online aanval op de Amerikaanse hotelketen Marriott had gevolgen voor ongeveer 5 miljoen mensen van wie de persoonlijke informatie in gevaar was gebracht. Helaas komen dit soort incidenten vaker voor dan je zou denken. Het is belangrijk om jouw webshop te beschermen tegen fraude en hacken.

Het beschermen van jouw e-commerce website is essentieel om vertrouwen in je merk op te bouwen. Een inbreuk op de beveiliging kan mogelijk kostbaar zijn. Hackers kunnen je webshop neerhalen en je reputatie verpesten. Het kan het einde van jouw bedrijf betekenen. In dit bericht geven we je enkele tips over enkele basismaatregelen die je moet nemen om je webshop te beschermen.

Gebruik een vertrouwd eCommerce-platform

Laten we beginnen met het meest fundamentele aspect van je webshop: het e-commerceplatform. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jouw webshop te bouwen met behulp van een gerenommeerd e-commerceplatform. Gevestigde platforms worden regelmatig gecontroleerd om beveiligingsproblemen te identificeren en oplossingen te implementeren met regelmatige updates. Als je op zoek bent naar een platform om jouw webshop te bouwen, zoek dan niet verder! WooCommerce is de meest populaire oplossing voor het starten van een webshop. Ze worden ondersteund door Sucuri, een marktleider in beveiliging.

Gebruik een SSL-certificaat (HTTPS)

Een Secure Sockets Layer (SSL) -certificaat is de standaardtechnologie om een gecodeerde link tussen webserver en browser tot stand te brengen. Het zorgt ervoor dat financiële- en privégegevens veilig blijven. Wanneer een website beveiligd is met een SSL-certificaat, verandert het toepassingsprotocol van HTTP naar HTTPS, waarbij de “S” staat voor veilig (Safe). Stel je klanten gerust door een SSL-certificaat te gebruiken voor je webshop. De Internet Security Research Group heeft een initiatief opgezet om gratis certificaten te verstrekken via Let’s Encrypt.

Regelmatige updates en onderhoud

Het is cruciaal om regelmatig updates op je website uit te voeren. Applicaties die niet worden geüpdatet zijn een gemakkelijk doelwit voor hackers en dus kwetsbaar voor aanvallen. Voer regelmatig onderhoud uit aan jouw webshop, voer updates uit die vereist zijn voor je e-commerceplatform en plugins. Sommige gratis plugins kunnen bugs bevatten waarmee hackers webpagina’s kunnen wissen en je webshop kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat je alleen plugins van vertrouwde ontwikkelaars installeert. Woosa ontwikkelt plugins voor WooCommerce en voert regelmatig updates uit om ervoor te zorgen dat jouw webshop altijd veilig is.

Verplicht sterke wachtwoorden

Zwakke wachtwoorden kunnen erg makkelijk worden gehackt. Een aanvaller kan software automatiseren om zoveel mogelijk combinaties uit te proberen totdat deze toegang krijgt tot jouw website / webshop. Het is belangrijk om een sterk ofwel veilig wachtwoord aan te maken om het risico van hacken te verminderen. Zo’n wachtwoord moet aan de volgende criteria voldoen:

  • Minimaal 12 karakters
  • Bevat cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters
  • Geen woorden uit een woordenboek of een combinatie daarvan
  • Geen duidelijke vervangingen van letters met cijfers (d.w.z. H0use of P3t)
  • Gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor een ander account

Het is verstandig om je wachtwoord elke zes maanden te wijzigen om datalekken te voorkomen. Een sterk wachtwoord moet voor iemand anders bijna onmogelijk te raden zijn. Door deze eenvoudige criteria te volgen, verklein je het risico dat je wachtwoord wordt gehackt. 

Gebruik een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) creëert een veilige verbinding door gebruik te maken van geavanceerde encryptietechnieken om jouw privacy te waarborgen. Installeer een VPN op bedrijfsapparaten om jouw webshop te beveiligen wanneer je via een openbaar netwerk werkt om de verspreiding van malware of andere soorten cyberaanvallen te voorkomen. Een VPN fungeert als een proxy die namens jou verzoeken indient en het voor iemand onmogelijk maakt om jouw online activiteiten te hinderen.

Leer het aan klanten en werknemers

Stel strikte beveiligingsprotocollen op alvorens klantgegevens te verwerken. Train je werknemers om zich te houden aan het beleid van uw bedrijf om jouw webshop te beschermen. Geef op jouw website praktische tips voor gegevensbeveiliging om potentiële klanten te verzekeren dat ze worden beschermd. Volg deze basisrichtlijnen om er zeker van te zijn dat je aan de minimumvereisten voldoet om jouw webshop veilig te houden en aanvallen van hackers af te schrikken.

Kortom, elk van deze maatregelen alleen kan niet garanderen dat jouw webshop veilig blijft. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om je website te beschermen. Dit zijn slechts enkele basisrichtlijnen om jou op weg te helpen.

Zeker weten dat je webshop beveiligd blijft?

Gratis plugin providers voeren geen regelmatige updates uit, wat kostbaar kan zijn als jouw website niet meer werkt tijdens piekverkoop periodes. Je krijgt tenslotte waar je voor betaalt … Wil je het gedoe van het gebruik van slechte plugins vermijden? Of wil je een specifieke plugin ontwikkelen om aan jouw behoeften te voldoen? Woosa richt zich op het maken van op maat gemaakte plugins voor de e-commerce-industrie tegen lage investeringskosten. Neem contact met ons op!