Klantaccounts voor jouw webshop

Door klantaccounts in jouw webshop te integreren, kun je de conversie van jouw webshop verhogen en terugkerende klanten creëren. Afhankelijk van het type webshop en je producten kan het handig zijn om klanten te vragen een account op jouw website aan te maken. Aan de hand van enkele eenvoudige criteria kun je bepalen of het nodig is om een account aan te maken op jouw webshop bij het afrekenen. Zal jouw klant met hoge zekerheid opnieuw bestellen? Zo ja, hoe vaak? Wat is het voordeel van zo’n klantaccount voor de klant?

In dit bericht zullen we enkele basisrichtlijnen beschrijven die je moet overwegen voordat jij klantaccounts in jouw webshopl integreert.

Als gast afrekenen of met een klantaccount afrekenen

Laten we beginnen met het beschrijven van het verschil tussen het afrekenen als gast en met een klantaccount. Als gast afrekenen is wanneer een webshop klanten in staat stelt bestellingen op hun website te doen zonder een account aan te maken. De klant moet nog wat basisinformatie invoeren om de bestelling te voltooien, maar de informatie wordt niet opgeslagen voor hergebruik.

Daarentegen vereist het afrekenen als klant dat klanten zich aanmelden voor een account op de website als voorwaarde om te bestellen. De bestelgegevens van de klant worden opgeslagen in de database. De informatie die op de website is opgeslagen, kan handig zijn wanneer klanten terugkeren naar jouw webshop. Het maakt het bestellen en betalen makkelijker en biedt nog meer andere voordelen die we in dit artikel verder zullen uitwerken.

Afrekenen met een klantaccount inschakelen?

Webshops eisen steeds vaker dat shoppers zich aanmelden voor een account op hun website. Klanten hebben last van de nieuwe account vermoeidheid en dit kan erg slecht zijn voor je webshop. Elke functie in jouw webshop moet dienen om waarde toe te voegen, de klantervaring te verbeteren en tegelijkertijd bij te dragen aan het genereren van inkomsten voor je bedrijf. Houd rekening met de volgende zaken voordat jij het afrekenen met een klantaccount in jouw webshop implementeert:

  • Producten

Voor een webshop met aanpasbare of gepersonaliseerde producten kan het erg nuttig zijn om klantaccounts in te schakelen. Het stelt klanten in staat om eenvoudig opnieuw te bestellen, hun bestellingen bij te houden en opnieuw te kijken naar producten die in het verleden zijn gekocht. Voor eenvoudige winkels die producten aanbieden zonder aanpassingen, alleen kleurvariaties en met producten die waarschijnlijk niet opnieuw worden besteld, is een account waarschijnlijk niet nodig. Als dit het geval is, schakel dan optionele registratie in en als jouw klanten regelmatig aankopen doen in jouw webshop, kunnen ze zich toch aanmelden.

  • Hoe zit het met bestelfrequentie en nabestellingen?

Een andere reden waarom je zou kunnen overwegen om klanten te verplichten zich bij jouw website aan te melden, zijn nabestellingen. Afhankelijk van de niche van jouw webshop, kunnen klanten naar je website terugkeren voor toekomstige aankopen. In dat geval kan het voordelig zijn om een klantenaccount aan te bieden om het bestellen in de toekomst eenvoudig te maken

  • Retourneren, ruilen en refunds

Als de producten in jouw webshop worden geretourneerd, kan een kassasysteem het proces vereenvoudigen. Van kledingwebshops wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze een hoog aantal retourneringen en refunds hebben. Kledingartikelen variëren sterk in kleur, stijl en pasvorm, wat betekent dat klanten mogelijk meerdere artikelen willen retourneren die niet passen of er niet uitzien zoals klanten hadden verwacht.

Het aanvragen van een retournering of refund via het uitchecken als gast kan tijdrovend en omslachtig zijn voor een webshop, vooral wanneer er regelmatig wordt geretourneerd. Klantaccount checkout-programma’s maken het voor klanten gemakkelijker om een terugbetaling aan te vragen. Het kan zo simpel zijn als inloggen en op een knop klikken.

  • Abonnementen, verlanglijstjes en loyaliteitsprogramma’s

Webshops met abonnementsmodellen hebben accounts nodig voor hun klanten om hun abonnementen te beheren. Afrekenen met een account geeft abonnees toegang om hun bezorgadres te wijzigen, hun lidmaatschap te upgraden en hun abonnement te onderbreken of te annuleren. Het kan de klanten ook toegang geven tot exclusieve kortingen, klantenservice of andere aanbiedingen.

Klantaccounts in jouw webshop bieden jouw bedrijf een veel diepere, strategische waarde. Het is een handige manier om loyaliteitsprogramma’s te implementeren en te volgen. Marketingvoordelen zoals kortingen of beloningen kunnen worden opgeslagen in het account van een gebruiker om te worden ingewisseld voor toekomstige aankopen. Het is een gemakkelijke manier voor klanten om hun beloningen bij te houden.

Met verlanglijsten kan een gebruiker items “bewaren” voor aankoop op een later tijdstip en de lijst delen met vrienden en familie. Als jij een wensenlijst in je marketingstrategie wilt gebruiken, is het logisch om klanten aan te moedigen zich aan te melden voor een klantaccount. Hoewel wenslijst extensies normaal gesproken ook gebruikt kunnen worden door niet-geregistreerde klanten, worden de lijsten van deze klanten slechts voor een korte periode bewaard.

  • Bestellingen bekijken, wijzigen en volgen

In sommige gevallen is het voordelig om het afrekenen met een account te implementeren om het beoordelen en wijzigen van bestellingen te vergemakkelijken. Klanten vinden het misschien handig om een platform te hebben waar ze hun bestelling kunnen bekijken en volgen.

Hoe kan ik ‘als gast afrekenen’ inschakelen op WooCommerce?

  1. Ga naar het WooCommerce dashboard en klik op WooCommerce > Instellingen > Accounts en Privacy.
  2. Scrol omlaag naar Gastenbestelling en klik op Sta klanten toe een bestelling te plaatsen zonder account welke de checkoutfunctie voor gasten in jouw webshop activeert.


Met de opties in het tabblad Accounts & Privacy kun je jouw checkout-strategie voor je account volledig aanpassen. Met WooCommerce kun jij kiezen hoelang je de persoonlijke gegevens van klanten wilt bewaren, zoals lopende bestellingen, inactieve accounts en andere mogelijkheden.

Presenteer het als een voordeel

De sleutel tot succes van elke call-to-action-campagne is om de voordelen aan de consument te laten zien. Het registreren voor een account als een waardevol voordeel zal de drempel voor potentiële nieuwe gebruikers wegnemen. Presenteer de directe en langdurige voordelen van een geregistreerde klant.

Het is ook belangrijk om uit te leggen wat het betekent om geen account te hebben. ‘Fear of missing out’ is meestal een grote motivator in elke campagne. Laat klanten bijvoorbeeld weten dat zonder een account je opgespaarde punten verloren gaan. Stimuleer klanten om zich aan te melden door het gebruiksgemak te benadrukken en vergeet niet de snelle doorlooptijden te vermelden. Wees altijd transparant over hoe jij de accountgegevens wil gebruiken en bescherm de privacy van jouw klant.

Om af te sluiten

In de wereld van e-commerce wordt het idee om van klanten te eisen dat ze iets doen, gezien als een barrière waarmee je klanten irriteert en wegjaagt. De realiteit is dat het voor vele webshops logisch is om een account-checkout te gebruiken. Het voegt extra functies toe die het makkelijker maken om klantbestellingen, kortingen en coupons te verwerken en bij te houden. Houd er rekening mee dat iedere webshop anders is en dat de manier waarop klanten willen afrekenen in hoge mate afhankelijk is van jouw producten, de aankoopfrequentie van klanten en jouw marketingstrategie.

Genereer inkomsten voor jouw webshop met behulp van plugins

Plugins zijn krachtige hulpmiddelen om jou te helpen het bereik van je webshop te vergroten, het vertrouwen van klanten op te bouwen, je voorraad te beheren en betalingen op jouw website te optimaliseren. Woosa biedt hoogwaardige en kosteneffectieve plugins voor jouw webshop. We kunnen je helpen een plugin te ontwikkelen die is afgestemd op jouw behoeften. Neem contact met ons op voor meer informatie.