Succesvolle business modellen voor Amazon

Amazon geeft ondernemers die aan de slag willen met e-commerce de mogelijkheid een winstgevende business op te zetten. Amazon ondersteunt een aantal verschillende business modellen. Ongeacht het soort e-commercebedrijf dat je kiest, is Amazon een geweldig platform om mee aan de slag te gaan.

De online retailer is de grootste online marktplaats ter wereld. Verkopen op Amazon geeft je toegang tot een groot aantal potentiële kopers. Het bedrijf werkt ook met waardevolle diensten die beschikbaar zijn voor verkopers, zoals zoekmachines, marketingtools en hun afhandelingsservice.

Als je eenmaal hebt besloten dat jij verkoper op Amazon wilt worden, is de volgende stap het kiezen van jouw business model. Laten we de top 4 meest populaire business modellen op Amazon bekijken.

 

1. Huismerk

Huismerk betekent dat verkopers hun eigen verpakking voor een bestaand product ontwerpen en deze onder hun eigen label een nieuwe naam geven. Het product is gemaakt door een derde partij, maar wordt verkocht onder het merk van de verkoper. Deze producten worden vaak gepositioneerd als goedkopere alternatieven voor bekende merken.

De strategie wordt al lang toegepast door supermarkten die naast hun merknaam als tegenhanger ook merkproducten verkopen. Zo zal ook Amazon vaak producten van een fabrikant kopen, zijn eigen logo en merk toevoegen en het vervolgens op de markt aanbieden. Het is het populairste type bedrijfsmodel op Amazon.

Voordelen

 • Goedkoper dan een bekend merkproduct
 • Controle over de prijs en productie
 • Mogelijkheid om aan te passen
 • Controle over verpakking en design

Nadelen

 • Kwaliteit sterk afhankelijk van fabrikant
 • Geen merkherkenning
 • Vaak gezien als producten van mindere kwaliteit
 • Het kost veel moeite, tijd en geld om een huismerk te maken

Het verkopen van huismerkproducten vereist enig onderzoek naar auteursrechten en octrooibescherming om inbreuk op bekende merken te voorkomen. Amazon heeft een strikt beleid tegen vervalsingen, dus zorg ervoor dat je jouw product onderscheidt van je concurrenten. 

 

2. Tussenpersoon

Een tussenpersoon koopt producten in grote aantallen in bij een groothandel of fabrikant en verkoopt ze als afzonderlijke producten op Amazon voor winst. Het is de op één na meest voorkomende vorm van verkopen op de markt. Er is een aanzienlijke investering voor nodig om een grote voorraad producten aan te schaffen, maar de winst kan groot zijn.

Het kopen van een grote voorraad producten brengt extra kosten voor voorraadopslag en beheerkosten met zich mee. Als alternatief kan een tussenpersoon ervoor kiezen om Fulfillment by Amazon (FBA) te gebruiken om producten op te slaan, te verpakken en naar klanten te verzenden. De service biedt jou speciale Amazon verkopersbadges waarmee jouw producten opvallen op het platform. Klanten geven de voorkeur aan items van verkopers met de Amazon Prime- en FBA-badges. Het voegt een extra betrouwbaarheidsniveau toe en verhoogt jouw productvermeldingen in de zoekresultaten.

Voordelen

 • Relatief hoge opbrengsten
 • Lagere kosten vertalen zich in lagere prijzen waardoor jij een Buy Box op Amazon kunt verdienen
 • Schaalbaar business model

Nadelen

 • Kosten voor opslag van de voorraad
 • Moeilijk om goedkope en betaalbare leveranciers te vinden
 • Grote voorraadkosten vooraf

Het lastige van dit businessmodel is het vinden van de juiste leveranciers. Richt je op het kopen van laaggeprijsde artikelen om jouw winst te maximaliseren.

 

3. Retail / online arbitrage

‘Arbitrage winst’ is wanneer een verkoper profiteert van een prijsverschil tussen markten. Productprijzen kunnen variëren tussen verschillende online marktplaatsen en fysieke winkels. Arbitrageverkopers profiteren van dergelijke verschillen door producten tegen een gereduceerde prijs te kopen en ze dicht bij de werkelijke verkoopprijs op Amazon te verkopen.

Verkopers zoeken naar afgeprijsde artikelen en verkopen deze met winst. Het zoeken naar kortingen en promoties kan vrij snel een fulltime baan worden. Als jij retail- of online arbitrage overweegt als jouw Amazon-bedrijfsmodel, wees dan bereid veel tijd te besteden aan het zoeken naar producten.

Voordelen

 • Weinig investeringskapitaal nodig (budgetvriendelijk!)
 • Optie met een lager risico
 • Het verkopen van bekende merkproducten vereist geen marketing

Nadelen

 • Tijdrovend
 • Verborgen kosten (bijv. Rijden naar winkels, opslag, verzending)
 • Lage winstmarges
 • Limiet per klant op producten met korting

Hou rekening met Amazon Brand Registry. Het programma is bedoeld om merkeigenaren te beschermen tegen vervalsingen en ongeautoriseerde verkopers door middel van “brand gating“. Brand gating geeft merkeigenaren het recht om hun producten op de markt te verkopen. Het betekent dat je, tenzij je toestemming hebt van het merk, hun producten niet op Amazon mag verkopen.

Helaas is er geen database met geregistreerde merken. Een manier om te bepalen of een product is beschermd, is door te controleren of het Enhanced Brand Content (EBC) heeft. De meeste producten met EBC zijn waarschijnlijk geregistreerd; deze mogelijkheid is optioneel en niet elk geregistreerd product heeft EBC. Neem als vuistregel altijd contact op met de merkeigenaar om problemen of inbreuken te voorkomen.

 

4. Dropshipping

Verkopers die dit bedrijfsmodel gebruiken, kopen producten per bestelling bij een dropshipping leverancier. De leverancier verpakt en verzendt het product vervolgens rechtstreeks naar de klant. Simpel gezegd, dropshipping geeft jou de mogelijkheid om producten op Amazon te verkopen zonder dat je zelf voorraad hoeft te houden of zendingen hoeft te voldoen. Met dropshipping kun jij bestellingen van jouw leverancier plaatsen zoals jij ze op Amazon ontvangt, waardoor de investeringskosten laag blijven.

Lees hier meer over de kosten van het starten van een dropshippingbedrijf.

Voordelen 

 • Geen voorraad opslagkosten
 • Lage investeringskosten bij het opstarten
 • Toegang tot meerdere leveranciers betekent een grotere verscheidenheid aan producten

Nadelen

 • Zeer afhankelijk van groothandel / fabrikant
 • Lastig om de kwaliteit te controleren

Het is belangrijk om tijd te besteden aan het vinden van een goede leverancier. De kern van jouw dropshippingbedrijf ligt bij je leverancier. Zij controleren de kwaliteit van de producten, zorgen voor een snelle levering en zorgen voor klantenservice na verkoop. Hier is een post om jou te helpen de juiste leverancier te vinden voor je dropshippingbedrijf.

 

Wat nu?

Een onderscheidend kenmerk tussen verschillende Amazon-bedrijfsmodellen voor verkopers is de manier waarop je aan je producten komt. Afhankelijk van het type verkoper dat jij wilt worden, ben je verantwoordelijk voor de aanschaf van producten, voorraadopslag en -beheer, verzending, klantenservice en kwaliteitscontrole. Denk goed na over je mogelijkheden en neem een weloverwogen beslissing die het beste bij jou als ondernemer past. Nadat je een bedrijfsmodel heeft gekozen, moet je je vervolgens registreren als verkoper op Amazon. Hier is stapsgewijs een handleiding voor het registreren op Amazon.

Bonustip: welk bedrijfsmodel jij ook kiest, je concurreert met honderden andere producten op Amazon. Overweeg om jouw eigen WooCommerce webshop te starten om het bereik van je e-commercebedrijf uit te breiden. Verkopen via jouw eigen webshop zorgt ervoor dat bepaalde kosten zoals de vermelding op Amazon niet meer nodig zijn. Het geeft je volledige controle over jouw marketing- en bedrijfsstrategie.

 

Vermeld jouw WooCommerce webshopproducten op Amazon 

Het beheren van jouw productvermeldingen op Amazon kan nogal een gedoe zijn … Woosa ontwikkelt een WooCommerce plugin voor Amazon waarmee je jouw bestellingen en voorraad vanuit WooCommerce kunt beheren. Maak een lijst van je producten op Amazon, beheer retouren en ontvang bestellingen rechtstreeks op WooCommerce.

Bouw een krachtige WooCommerce webshop die meer inkomsten genereert met de premium plugins van Woosa. Bezoek onze website voor meer informatie.