BTW en inkomstenbelasting voor een webshop in Nederland

Producten verkopen in een webshop is meer dan alleen een website bouwen. Een vereiste voor het starten van een webshop in Nederland is het betalen van btw en inkomstenbelasting. Als ondernemer is het belangrijk om het belastingstelsel goed te kennen om kosten en boetes te voorkomen.

De meeste ondernemers zijn wettelijk verplicht zich te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK) en een btw-nummer aan te vragen bij het runnen van een e-commercebedrijf in Nederland. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de belastingvereisten die nodig zijn om facturen te versturen en overheidsuitkeringen te kunnen ontvangen. Hier volgt een overzicht van jouw fiscale basisverplichtingen als webwinkelier in Nederland.

Inkomstenbelasting

In Nederland beschouwt de Belastingdienst jou waarschijnlijk als ondernemer als je een webshop hebt. Deze status heeft enkele gevolgen als het gaat om het indienen van je inkomstenbelasting aangifte. In tegenstelling tot werken bij een bedrijf waar je werkgever jouw inkomstenbelasting op je salaris inhoudt. Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor het berekenen en betalen van jouw inkomstenbelasting. 

Ondernemer?

De Belastingdienst definieert een ondernemer als iemand die tegen betaling producten of diensten levert om winst te maken. Jouw bedrijf moet voldoen aan de volgende criteria die jou kwalificeren als ondernemer:

 • Onafhankelijkheid: jij bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van werk en het vaststellen van prijzen
 • Bedrijfsrisico: jij bent aansprakelijk voor eventuele schulden of verliezen van de webshop
 • Continuïteit: jij investeert tijd en geld in het werven van klanten
 • Bedrijfsgrootte: jij hebt meerdere klanten en genereert omzet

Om te bepalen of jij voldoet aan de bovengenoemde eisen voor het indienen van jouw inkomstenbelasting als ondernemer, kun je hier kijken. 

Vergoedingen

Voor belastingdoeleinden is het belangrijk om jouw status als ondernemer te verifiëren. De Belastingdienst verleent bijzondere vrijstellingen en vergoedingen ter ondersteuning van zelfstandigen in Nederland. Hier is een lijst met de belastingvoordelen waar jij als ondernemer gebruikt van kunt maken:

Controleer elke vergoeding om er zeker van te zijn dat je aan het urencriterium voldoet om in aanmerking te komen. De Belastingdienst zorgt ervoor dat je in totaal tot 46% kunt aftrekken.

De periode voor het indienen van jouw jaarlijkse belastingaangifte is van 1 maart tot 30 april. De deadline voor het indienen van een verlenging is 1 mei. Voor elke belastingaangifte die na de deadline wordt ingediend, kan een boete worden opgelegd.

Geen ondernemer?

Is het zeker dat je niet in aanmerking komt als ondernemer? Dan valt jouw inkomen onder de categorie ‘inkomsten uit andere activiteiten’. Als de Belastingdienst jou niet als zelfstandige beschouwt, dan ‘geniet je inkomen’. Houd er rekening mee dat je onder deze status nog steeds zakelijke uitgaven mag aftrekken van jouw inkomen. Je kunt echter niet profiteren van aftrekposten voor inkomstenbelasting en vergoedingen voor ondernemers. Houd er rekening mee dat je wat betreft belasting toegevoegde waarde nog steeds als ondernemer wordt beschouwd.

Belasting Toegevoegde Waarde (BTW)

Zakendoen in Nederland vereist het betalen van btw aan de overheid. De belasting over de toegevoegde waarde moet worden betaald, ongeacht de juridische structuur van jouw webshop. Om voor btw-doeleinden als ondernemer in aanmerking te komen, moet jouw webshop:

 • Deelnemen aan de economie
 • Producten of services leveren
 • Meer kosten in rekening brengen dan symbolische vergoedingen (winst maken)

Wanneer je jouw webshop start, zal de Kamer van Koophandel je inschrijving doorsturen naar de Belastingdienst, die jouw status als ondernemer zal bepalen. Zij geven op hun beurt jouw webshop een btw-nummer dat je op jouw facturen moet zetten. Volgens het Burgerlijk Wetboek moet je webshop duidelijk het KvK-nummer en btw-nummer van jouw bedrijf vermelden.

Hoe betaal je BTW?

De betalingsregeling voor btw is anders dan normale belasting. Dit betekent dat jouw klanten je btw betalen bovenop de aankoopprijs en dat jij verantwoordelijk bent om de btw te betalen aan de belastingdienst. Elk kwartaal moet een btw-aangifte worden ingediend, ongeacht of je in die periode zaken hebt gedaan of niet. Het kan digitaal worden ingeleverd via de website van de belastingdienst. Belastingtarieven bestaan uit drie percentages: 0%, 9% en 21%. Waarschijnlijk moet jij het hoogste tarief in rekening brengen dat van toepassing is op de meeste producten die in webshops worden verkocht. Bekijk hier welk tarief voor jouw producten geldt.

Vrijstellingen

Voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) komt jouw webshop mogelijk in aanmerking voor btw-vrijstelling. Ben jij als eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bedraagt jouw jaaromzet minder dan € 20.000, dan kunt je een aanvraag indienen om af te zien van het betalen van btw. Wanneer jouw webshopbedrijf is vrijgesteld van btw, zijn de volgende zaken niet van toepassing:

 • Klanten btw in rekening brengen
 • BTW betalen
 • BTW-aangifte indienen
 • BTW gegevens bijhouden
 • BTW terugvragen over je kosten en investeringen

Jij kunt deelnemen aan de KOR regeling voor een periode van 3 jaar of tot je omzet in een kalenderjaar hoger is dan € 20.000. Meld je hier aan voor de regeling voor kleine bedrijven.

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden bij het starten van een e-commercebedrijf. Maak je geen zorgen over je website en bouw een krachtige WooCommerce webshop met plugins. Woosa kan jou helpen tegen lage kosten plugins te ontwikkelen die op jouw behoeften zijn afgestemd. Bekijk enkele van de plugins die we momenteel aanbieden of neem contact met ons op voor meer informatie.