priscilla-du-preez-228220-unsplash

Een webshop starten zonder Kamer van Koophandel (KvK)

Kun je een webshop zonder KvK inschrijving starten? Ondanks dat dit niet verplicht is, raden wij het je wel aan. In deze blog leggen we je uit waarom.

Een webshop zonder KvK?

De KvK vindt dat je een bedrijf bent op het moment dat je goederen levert, hiervoor betaald krijgt en deze transactie regelmatig plaatsvindt. Ook kijkt de KvK naar je intentie, ben je van plan om winst te maken? Dan ben je een bedrijf en is een KvK inschrijving verplicht.

Los van de KvK zal je met andere – commerciële – bedrijven te maken krijgen. Deze bedrijven werken – over het algemeen – niet met particulieren. Het inkopen van producten voor inkooptarief zal niet mogelijk zijn zonder een KvK inschrijving. Ook het accepteren van betaalmethoden zoals iDEAL, is niet mogelijk zonder een KvK inschrijving. Wil je het dus professioneel aanpakken? Dan is een KvK inschrijving een must-have!

Rechtsvorm

Wanneer je jouw webshop gaat inschrijven bij de KvK, dien je een rechtsvorm te kiezen. Welke keuze het meest logisch is voor jouw webshop, hangt van een aantal factoren af. Hoeveel omzet verwacht je te realiseren op jaarbasis? Welke producten ga je verkopen? Zijn er meerdere eigenaren?

Ben je alleen en verwacht je minder dan € 100.000 omzet per jaar te draaien? Dan kun je het beste starten met een Eenmanszaak. Ga je echter producten verkopen zoals medicijnen, dan kun je overwegen direct een Besloten Vennootschap (BV) te starten in verband met de aansprakelijkheid.

Weet je het niet zeker? Vraag dan aan een fiscalist wat de beste optie is in jouw geval.

Webshop en BTW

Een webshop met KvK inschrijving betekent ook het afdragen van BTW. Schrik niet, dit lijkt ingewikkelder dan het is.

Voor producten die je inkoopt kun je de BTW terugvragen en voor producten die je verkoopt moet je BTW betalen. Vaak is de verkoopprijs incl. het BTW-percentage, waardoor je exact weet wat je moet gaan betalen na x-aantal verkopen. Het doen van de BTW-aangifte gebeurt na elke kwartaal. Dit kun je zelf doen of door een boekhouder laten doen.

TIP! Maak gebruik van een boekhoudprogramma zoals Moneybird. Daarmee wordt de informatie voor je BTW-aangifte automatisch gegenereerd, waardoor je alleen de cijfers hoeft te kopiëren naar de Belastingdienst. Woosa ondersteunt een automatische koppeling met Moneybird.

Toch geen KvK met startende webshop?

Zit je het echt niet zitten om een KvK inschrijving te doen en een officieel bedrijf te starten? Dan kun je overwegen te starten met verkopen via particulieren platformen zoals Marktplaats. Vergeet dan niet om de ‘extra’ verdiensten aan te geven bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.