ilya-pavlov-87438-unsplash

Wat er verandert met WordPress 5.0

Paniek, paniek.. WordPress released een volledig nieuwe versie. Ik heb de eerste vragen in verschillende Facebook groepen en forums al voorbij zien komen: wanneer moeten we updaten? Helaas zie ik verbazingwekkend veel mensen die pertinent roepen: ikke niet! Maar waarom eigenlijk niet?

Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet…

Verandering is eng.. Als Apple een nieuwe iOS versie released, staan we ook met zijn alle te steigeren. Functionaliteiten worden toegevoegd, werken net even anders.. We vinden het bij voorbaat al een slechte versie.. Dit heeft allemaal met gewenning te maken.

De 5.0 versie van WordPress brengt behoorlijk wat visuele veranderingen met zich mee. ….

Gutenberg

WordPress heeft ons niet helemaal in het diepe gegooid, we hebben al een voorproefje gehad van de nieuwe pagina-editor, namelijk: Gutenberg!

Gutenberg maakt het eenvoudiger om pagina’s te ontwerpen en in te richten – los van het thema dat je gebruikt. Zo hebben ze een drag-and-drop functionaliteit, blokken logica en een aantal standaard widgets toegevoegd. Je hebt dus wat meer flexibiliteit bij het maken van pagina’s dankzij Gutenberg. Nieuwsgierig geworden? Bekijk een korte demo van Gutenberg hier.

Mocht je Gutenberg echt helemaal niets vinden? Dan kun je gewoon nog steeds gebruik maken van de huidige pagina-editor. No worries!

Nieuw WordPress thema

Als je WordPress installeert, kun je kiezen tussen drie (3) standaard thema’s, namelijk: Twenty Fifteen, Twenty Sixteen en Twenty Seventeen. Dankzij de versie 5.0 kun je nu ook kiezen voor een nieuw, moderner thema: Twenty Nineteen! Bekijk het Twenty Nineteen thema hier.

De standaard WordPress thema’s zijn vaak eenvoudig in het design. Makkelijk voor de mensen die niet al te veel vragen qua design van hun website. Twenty Nineteen is een stuk cleaner dan haar voorgangers en voldoet volledig aan de moderne vereisten van een thema. Toch blijft het feit dat standaard WordPress thema’s beperkt zijn.. Wil je echt een “WOW”-effect creëren, dan zul je nog steeds een premium thema moeten aanschaffen.

Development risico’s

Velen zijn bang om op de knop “NU BIJWERKEN” te klikken. Waarom? Bang dat de hele website eruit klapt, dat alle content scheef staat of dat meerdere functionaliteiten niet meer werken.

WordPress heeft geen essentiële logica verwijderd. Alle hooks, strings, calls etc. die in versie 4.9.8 zaten, zitten nog steeds in versie 5.0. WordPress heeft echter wel logica toegevoegd om de pagina-editor van Gutenberg te laten werken. Gebruik je dus extra functionaliteiten en/of plugins, die gebruikt worden in de klassieke pagina-editor? Dan kan het zijn dat deze niet meer werken met Gutenberg, tenzij ook deze specifieke plugin ook een update gereleased heeft.

Wel of niet updaten?

WordPress moet je altijd binnen aanzienlijke tijd na de release-datum updaten. Ben je toch bang dat het niet goed gaat? Woosa helpt je!

Voor eenmalig € 150,00 updaten wij jouw website vlekkeloos naar 5.0. Heb je al ge-update, maar ligt je website aan diggelen? Wij fixen ook jouw problemen voor eenmalig € 150,00.